PLANIRANJE ADAPTACIJE

Adaptacija kuće, stana ili jedne prostorije u stanu obuhvaća toliko raznovrsnih, ali međusobno povezanih i uzajamno ovisnih radova, te isto toliko specijaliziranih izvođača radova, da vrlo lako dolazi do potpune zbrke. Nepotrebni zastoji, uzrujavanje, viši troškovi, ponavljanje nekih radova - sve se to može izbjeći pravodobnim i dobrim planiranjem adaptacije. Prije početka radova morali biste točno znati što se sve mijenja u kući. Zato najprije sakupite sve bitne podatke o stambenom prostoru u kojem stanujete.

Prostor

Izmjerite sve prostorije i ucrtajte ih zajedno sa prozorima i vratima na nacrt (ne zaboravite slobodan prostor koji je potreban za otvaranje vrata).

Instalacije

Na kopiji takvog nacrta (koji dekorateri nazivaju „prostornim pregledom“) označite položaj postojećih instalacija i sličnih uređaja.

Struja

brojila, prekidači, utičnice, grla za žarulje.

Plin

brojila, cijevi, pipci, priključci.

Voda

glavne dovodne cijevi, ventili, rezervoari, slavine miješalice, odvodi, bojleri.

Ventilacija

ventilatori, cijevi, rešetkasti otvori.

Grijanje

bojleri centralnog grijanja, radijatori, ognjišta, kamini, grijalice, peći.

Kanalizacija

kanalizacioni odvodi, cijevi, šahtovi, slivnici.

Postojeće stanje

Pomažući se crtežom sastavite popis svih nedostataka koje ste primijetili prilikom pregleda kuće-stana. Razvrstajte ih u tri grupe.Građevinski nedostaci

pukotine u zidovima i stropovima, popucali krovni pokrivač, oštećeni vanjski zidovi, popucali ili izlizani podovi.

Instalacije

stari električni vodovi, začepljene plinske cijevi, rezervoari i spremnici za vodu koji propuštaju, stare i oštećene slavine.

Nedostaci uzrokovani prirodnim utjecajima: vlažna i suha trulež, vlažne mrlje, crvotočje

Raspored

Izmjerite sve komade namještaja koje posjedujete ili namjeravate kupiti, ucrtajte ih u plan, ili, još bolje, izrežite komadiće obojenog papira tako da njihovim pomicanjem po tlocrtu unaprijed odredite idealan raspored namještaja (imajući u vidu sve prometne površine u stanu i odnose između pojedinih područja-prostorija). Ako pravovremeno razmislite o namjeni prostorija i njihovih dijelova, brzo ćete doći i do konačnih rješenja za rasvjetu, za vrstu pokrivača poda te materijala za oblaganje zidova.

Ucrtajte u plan položaj rasvjetnih tijela i zabilježite sva opažanja i zaključke što se tiču podova i zidova u prostorijama koje namjeravate adaptirati.

Druge pripreme

Skupite kataloge svih predmeta koje želite kupiti kao što su kuhinjski elementi, sudoperi, kade i drugi sanitarni uređaji; prikupite sve moguće informacije o ponudi na tržištu. Koordinirajte boje svih stvari i uređaja za domaćinstvo nastojeći da se uklapaju u opću kolorističku shemu (s nekim predmetima, kao na primjer, s kadama i umivaonicima treba biti oprezan jer je raspon boja prilično skroman). Boje pojedinih ploha i predmeta-npr. podova, vrata, prozora i zidova ne mogu se planirati pojedinačno.

Popis radova

Za svaku prostoriju sastavite detaljan popis svih potrebnih radova. Ugradnja opreme i završni radovi na podovima i zidovima obično se izvode pri kraju adaptacije, no narudžbe za isporuku te opreme i materijala moraju se obaviti mnogo ranije kako ne bi došlo do nepredviđenog zakašnjenja i pomicanja pojedinih radova. U svakom slučaju, rokovi isporuke pojedinih uređaja i materijala su vrlo važni, pa vam savjetujemo da i o njima vodite temeljite bilješke, uz napomenu da se drugi rokovi lako mogu još više produžit.