DJEČJE SOBE – OPREMANJE I DIZAJN

Već i samo prisustvo djece znači da vaš dom i nije više samo vaš, već postaje i njihov. Ne dopustite li im da se nesputano igraju i bave s onim što ih zanima, nemojte se začuditi ako napuste roditeljski dom čim im se za to pruži prva prilika.

Treba svakako imati na umu da će se dječja soba u razmjerno kratkom vremenu morati prilagoditi različitim promjenama. Jedna od takvih promjena je i povećanje obitelji u nevelikom vremenskom razdoblju. Pokućstvo bi, ako je moguće, trebalo biti prilagođeno uzrastu djeteta, ali imajte na umu da će igračke ubrzo ustupiti mjesto školskim knjigama, a manji odjevni predmeti većima, pa se u tom smislu moraju mijenjati prostor i namještaj. Kako, dakle započeti? Najprije ozbiljno razmislite o svojim planovima što se tiče obitelji i njenog brojnog stanja. To je dobar početak usprkos činjenici da se neki planovi katkad nakon stanovitog vremena moraju drastično izmijeniti.

Prema tomu, razmislite o slijedećem:

Kad novorođenčad malo odraste i više ne spava po cijeli dan, hoće li se igrati u istoj sobi u kojoj boravi i noću?

Ukoliko raspolažete s prilagodljivim stambenim prostorom ili gradite novu kuću, jeste li razmislili o položaju dječje sobe?

Želite li da ona bude a) blizu vaše spavaonice b) blizu prostorija za dnevni boravak?

Ukoliko gradite ili preuređujete cijelu kuću vodite li računa o djeci i njihovim potrebama. Mislimo pri tome prvenstveno na stubište (sigurnost), zidove (čišćenje), pokućstvo za pohranu stvari (visina), vrt ili dvorište (prostor za igru), hodnik (unošenje nečistoće)?

Djeca do četvrte godine drže se uglavnom roditeljskih skuta. Jeste li se pobrinuli za prostor gdje se djeca mogu igrati pod vašim nadzorom a da vam ne smetaju?