BLAGOVAONICE – OPREMANJE I DIZAJN

Prostor za objedovanje trebao bi biti tako smješten i organiziran da donošenje jela ne predstavlja nikakve poteškoće, drugim riječima, da se hrana donosi tiho i nenametljivo.

Ako je u stanu raspored tako nezgodan da se kuhinja i blagovaonica nalaze u dvije podne razine, ne bi bilo loše prekriti stepenicu kosom pločom na kojoj se nećete spotaknuti dok nosite jelo. Vrata bi se trebala jednostavno i lako otvarati i zatvarati.

Manji stanovi u kojima je dragocjen svaki četvorni metar stambeni prostor, obično se blagovaonica kao posebna prostorija prva „ukida“, tj. priključuje se drugoj prostoriji. Hoće li ta zajednička soba biti kuhinja / blagovaonica (vjerojatno najbolje rješenje za obitelj s malom djecom, jer se mrlje na podu koji je popločen keramičkim pločicama lakše čiste, nego na tepihu.), ili dnevna soba / blagovaonica, ovisi o njenoj veličini i izgledu do kojeg vam je stalo.

Slijedeće natuknice pomoći će vam da dođete do najprikladnijeg rješenja:

Smeta li vas da jedete u kuhinji?

Volite li pozivati goste na ručak i večeru?

Smeta li vam njihovo prisustvo dok kuhate i perete posuđe?

Držite li prikladnijim da kuhinjske potrepštine budu skrivene od pogleda?

Volite li (mislimo i na druge članove obitelji ) objede u opuštenom i neobaveznom raspoloženju?

Kako provodite vrijeme s poslovnim poznanicima i pretpostavljenim kolegama?

Izlazite li s njima u restoran ili ih ugošćujete kod kuće?

Okuplja li se vaša obitelj na objedu ili svaki član objeduje sam?